Stroboscoop - 2e laadprofiel elektrische auto's

Door niekvanprooijen op donderdag 19 december 2013 12:55 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 4.041

Een nieuwe week, een nieuwe auto. Deze week de Renault Zoe beschikbaar gesteld door Terwolde Groningen.

Deze auto heeft technisch gezien een groot voordeel ten opzichte van de Nissan Leaf. De lader, zogenaamde Chameleon, kan hogere vermogens aan. Hiermee kan onder andere optimaal gebruik gemaakt worden van onze 22kW laadpaal. Dat heeft hij ook gedaan :9~ .

In exact 1 uur en 52 minuten is de auto volledig opgeladen van 0% tot 100%. Op dezelfde manier als bij de Leaf, rijden tot hij bijna stopt en vervolgens de verwarming hoog zetten met de ramen open, is de accu volledig leeg getrokken. Leuk detail: de auto stopt niet opeens met rijden, maar heeft steeds minder vermogen beschikbaar.

De titel van deze blog, stroboscoop, komt vanuit de energiemeter. Net als een slimme meter heeft deze een pulserend lampje. Hij knippert 1000x per kWh om een indicatie te geven van de huidige belasting. 20.9kW geeft een mooi effect:


De auto heeft het eerste volledige laadprofiel gegeven bij de volgende omstandigheden:
  • Temperatuur: 10 graden C
  • Kilometerstand auto: 5600 km
Het laadprofiel ziet er als volgt uit:
ontladen
Hierin zie je over de tijd gezien het vermogen wat door de lader wordt gevraagd. Vooral het einde is interessant waar het vermogen lager wordt. Je ziet het duidelijk minder worden, waarna het even constant blijft om vervolgens uit te slaan. Er vindt dus geen uitdemping tot 0 plaats (wat ik stiekem wel had verwacht).
Een ander interessant gegeven: de Power Factor blijft niet netjes. Op het laatste deel van het laden waarbij het vermogen vermindert wordt, wordt de powerfactor ook slecht.
ontladen

De totale hoeveelheid energie voor een lading is 26,7 kWh wat bij een prijs van 0,21 eurocent per kWh uitkomt op 5,60 euro. Automatisch de vraag hoe ver je hier mee kan rijden: bij gewoon rijgedrag ongeveer 135 kilometer (wat de boordcomputer aangeeft tenminste). Per kilometer kost het dus 4,2 cent.
In vergelijking een benzineauto: bij een verbruik van 1:20 en brandstofprijs van 1,66 euro per liter kost een kilometer 8,3 cent.

Voor de liefhebbers: alle data staat hier.

ontladen
ontladen

Volgende: Het 'systeem' van Ziggo 11-'14 Het 'systeem' van Ziggo
Volgende: Eerste auto laadt 12-'13 Eerste auto laadt

Reacties


Door Tweakers user iThinkSo, donderdag 19 december 2013 19:49

Maar als ik zo die eerste grafiek zie, zit ie met 22 kw nog niet aan z'n max. Denk je dat je nog meer power erachter zou kunnen krijgen?

Door Tweakers user niekvanprooijen, donderdag 19 december 2013 19:53

Hoe bedoel je dat? De laadpaal is geconfigureerd op 22kW en de auto laadt met 21. Wel redelijk op zijn max.

Door Tweakers user DeEchteKwartel, vrijdag 20 december 2013 09:48

De meetgegevens van deze laadpaal zijn ook beschikbaar op het I-Share platform.
http://i-share.hanze.nl:8080/entity/?id=62

(Deze omgeving is nog in ontwikkeling en kan elk moment veranderen.)

Reageren is niet meer mogelijk